Miksi kipsivalu?

Asumismukavuus

Nykyrakentamisessa arvostetaan kipsivalulattian ominaisuuksia pitää huoneilma hyvänä: kipsi imee huoneilmasta kosteutta itseensä ja tarvittaessa luovuttaa sitä takaisin. Tämä on varsinkin allergiaperheissä tärkeä ominaisuus.

Asumismukavuuteen vaikuttaa tietysti myös miellyttävän tasainen lämpö jota oikein valettu, lattialämmityksellä varustettu kipsivalulattia luovuttaa tasaisesti.

Kipsivalulattia eristää ääntä hyvin, eli askeläänet eivät kuulu kerroksista toisiin yhtä hyvin kuin esim. kipsilevylattian kautta.

Palamaton kipsivalulattia lisää myös asumisturvallisuutta.

Nopeus

Lattiavaluissa käytettävä kipsi on yleensä nopeammin kuivuvaa kuin vastaavissa valuissa käytettävät betonit.

Betonivaluun verrattuna kipsivalulattia on ohuempi ja 25-30% kevyempi. Ohuempi valukerros nopeuttaa lattian kuivumista ja mahdollistaa seuraavien työvaiheiden jatkumisen jopa puolet betonilattiaa nopeammin. Kipsivalulattian kuivumista voidaan nopeuttaa lattialämmityksellä jo viikon päästä valun tekemisestä, kun betonivalun jälkeen lattialämmityksen saa kytkeä päälle vasta kahden-neljän viikon päästä valusta.

Myös kipsilevylattiaa tehdessä on eri työvaiheista johtuvia kuivumisaikoja, ja odotteluun menee arvokasta työaikaa.

Energiatehokkuus

Knauf:n valtuuttamana pumpparina kiinnitämme aina erityistä huomiota siihen että kipsivalulattiassa on tarpeeksi massaa. Näin varmistetaan oikeanlainen lämmönjakautuminen lattialämmityskohteissa ja taataan tasainen ja miellyttävä lämpö.  Kipsimassa reagoi ulkoilman vaihteluihin nopeammin kuin betoni ja sisälämpötila pysyy isoistakin ulkolämpötilanmuutoksista huolimatta ihanteellisena.

Vaivattomuus

Rakennus- ja remonttivaiheessa kipsivalulattia on asiakkaalle helppo ja turvallinen vaihtoehto. JoKa-Remonttien auto työmiehineen tulee työmaalle, valaa lattian ja noin vuorokauden kuluttua lattia on kävelykunnossa! Kipsilattia nopeuttaa rakennusprosessia huomattavasti kun työskentelyä päästään jatkamaan nopean kuivumisajan ansiosta.

Kipsivalulattia vastaa vetolujuudeltaan betonia. Hyvän taivutuslujuutensa ja kutistumattomuutensa vuoksi kipsivalulattia ei vaadi raudoitusta ja soveltuu laajoillekin pinnoille tasoitteeksi. Tämän ansiosta työmaalla säästyy rakennusmateriaalikustannusten lisäksi myös työtunteja. Betoniin verrattuna rakenne on myös kevyempi eikä kipsivalu halkeile kuten betonilattia useimmiten kutistuessaan tekee.

Kipsilevylattian tekemisessä esim. saneerauskohteeseen saattaa eteen tulla ongelmia levyjen kuljetuksen kanssa yläkerroksiin. Tämän lisäksi tapaturmariski isojen levyjen kantamisessa on aina olemassa.

Kipsilattia on itsestääntasoittuva eli lattiasta tulee kerralla suora, erillisiä tasoituksia ei tarvita!

Palamattomuus

JoKa-Remonttien käyttämät kipsimassat ovat palamattomia. Kipsin kristallirakenteeseen varastoituneet vesimolekyylit vapautuvat palon sattuessa sammutusvedeksi. Lämmön kohotessa vesihöyry muodostaa tulen leviämistä hillitsevän höyryverhon.

Kipsivalulattian etuja

 • hyvä taivutus- ja puristuslujuus: ei vaadi raudoituksia
 • säästää työvaiheita ja kustannuksia: levylattian asennustyöt ja betonin raudoitus jää pois
 • kutistumattomuus
 • itsestääntasoittuva: kerralla suora lattia, ei pintatasoituksia
 • hyvä lämmönjohtokyky: energiatehokkuus, käyttömukavuus
 • hyvä äänieristys: vaimentaa askeläänien kuulumisen kerroksesta toiseen
 • nopeasti kävelykelpoinen: nopeuttaa työvaiheita
 • nopeasti pintavalmis lattia: helppo päällystää pintamateriaalilla
 • päällystettävissä monilla eri lattianpäällysteillä
 • palamaton
 • ympäristöystävällinen
 • kotimainen lähituote

Kun olemme käyneet valamassa kotiisi kipsilattian, talosi arvo nousee yllä olevien etujen ansiosta ja myös vakuutusyhtiösi arvostaa lattian palamatonta ominaisuutta!

 

 

Knauf LM 80 -lattiamassa

Knauf LM 35 -lattiatasoite

Kerrospaksuus 20-80 mm 10-35 mm
Paino kuiva valmislattia 2000 kg/m3 2000 kg/m3
Paino märkä valmislattia 2200 kg/m3 2200 kg/m3
Kävelykelpoisuus n. 24 h n. 5 h
Kuormitettavuus n. 3 vrk kiinto, n. 7vrk. uiva n. 2 vrk
kutistuma mm/m 0….0,1 0….0,1
Paloluokka A1 A1
Puristuslujuus N / mm2 >30 >30
Taivutuslujuus N / mm2 >6 >6