Kipsivalublogi

09.04.2013

Maanvaraiset kipsilattiat

Kipsivalulla voidaan tehdä myös maanvaraisia lattioita välipohjien ja rossipohjaisten lattioiden lisäksi. Maanvarainen kipsilattia on ihanteellinen vaihtoehto betonivalulle elämättömyytensä vuoksi. Betonipohjaisissa taloissa tapahtuu usein lattian elämistä, mikä saattaa näkyä valmiissa talossa esim. lattialistojen irtoamisena. Tästä aiheutuu paljon lisätöitä ja harmia asukkaille sekä rakennusliikkeille kun suhteellisen uuteen taloon joudutaan tekemään jo remonttia.

Kipsivalulattian edut betoniin verrattuna korostuvat myös maanvaraisissa laatoissa esim. kipsilattian hyvän lämmönjohto-ominaisuuden ansioista. Kipsilattia reagoi lämmönvaihteluihin betonia nopeammin, eli kuumina kesäpäivinä kipsilattia on mukavan viileä ja ulkolämpötilan laskiessa lattia saadaan nopeasti lattialämmityksellä lämpöiseksi ja luovuttamaan tasaista lämpöä. Kipsivalulattia luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin betoni, eli esim. vesikiertoisen lattialämmityksen veden syöttölämpötila pystytään pitämään kipsivalulattiassa alhaisempana kuin betonilattiassa, näin saadaan säästöä lämmityskuluissa. Tämä säästää myös lämmönlähteenä käytettävää laitteistoa, esim. maalämpöpumpun koneistoa.

Rakennusvaiheessa kipsivalu kuivuu betonivalua nopeammin ohuemman kerrosvahvuutensa ansiosta, eli rahan ja ajansäästöä saadaan jo siinä vaiheessa. Terveellisen huoneilman ja homevapaan asumisympäristön kannalta on myös tärkeää että lattia on varmasti kuiva ennen pintamateriaalien, esim. laattojen asennusta.

 

Esivalmistelut maanvaraista kipsilattiaa varten

Pohjatöitä tehdessä täytyy huolehtia oikeista maapohjan kallistuskulmista, on kyseessä sitten betoni- tai kipsivalu. Kun maaurakoitsija on saanut pohjat kaivettua, levitetään kipsivalua varten suodatinkangas. Kankaan päälle laitetaan 300mm:n kerros kapillaarikatkosora / sepeli routimisen estämiseksi ja seuraavaksi kerrokseksi lämmöneristelevyt jotka mitoitetaan rakennetyypin mukaan. Tämän jälkeen on taas suodatinkankaan vuoro, jonka päälle kipsivalupäivänä asennetaan korkomerkit oikean kerrosvahvuuden saavuttamiseksi. Reunoille asennetaan Knauf Reunanauha ja yksi raudoituskierros harjateräksestä. Mahdolliset lattialämmitysputket kiinnitetään rakennuspiirustusten mukaisesti suodatinkankaan päälle. FE80-kipsimassaa valetaan 60-80mm, pumppauspäivän jälkeen lattia jätetään kuivumaan.

 

Maanvaraisen kipsilattian jälkihoito

Maanvaraisessa kipsilattiassa jälkihoito on samanlainen kuin muissakin pumpattavissa kipsilattioissa. Koska kipsivalulla saadaan tehtyä kerralla suora lattiapinta, betonin vaatimia erillisiä tasoituksia ei enää tarvita. Mikäli pintamateriaalina on esim. laatta, täytyy kipsivalu hioa noin viikon kuluttua valusta.  Parkettia tai laminaattia varten kipsilattian hiontaa ei tarvitse tehdä. Lattiakaivoja varten, esim. kosteissa tiloissa ja kuraeteisissä, voi kaadot tehdä lattian kuivuttua kipsi- tai sementtipohjaisella tasoitteella.

Takaisin blogin pääsivulle »

Avainsanat

Pohjatyöt Arvonlisäverotus Verotus Kotitalousvähennys Kipsivalu Kipsipumppaus Kipsivalutarjous Kipsilattia Kuivuminen Hiominen

Arkisto

FATAL QUERY:SELECT DISTINCT MONTH(A.start_time) AS month, YEAR(A.start_time) AS year, count(A.cgblog_id) AS count FROM cms_module_cgblog A WHERE A.status = 'published' GROUP BY YEAR(A.start_time), MONTH(A.start_time) ORDER BY A.start_time DESC
Expression #1 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kipsival_www.A.start_time' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by