Kipsivalublogi

16.12.2013

Pohjatyöt - tärkeä osa kipsivalua

Kuten mikä tahansa valettu lattia, myös kipsilattia vaatii tietynlaiset pohjatyöt. Olemme törmänneet valitettavan usein viime aikoina pohjatöihin, jotka on tehty vastoin Knauf:n ohjeita ja päätinkin sen vuoksi kirjoittaa pohjatöiden tärkeydestä. Koska kyseessä on kuitenkin niinkin oleellinen rakenne kuin lattia, on erittäin tärkeää että se on varmasti oikein tehty. Rakennusaikana haetaan säästöjä tietysti kaikista mahdollisista paikoista, mutta lattiaa tehdessä muutaman kymmenen tai sadan euron säästöt esim. reunauhojen käytössä tai liian ohuessa kerrosvahvuudessa saattavat aiheuttaa tuhansien eurojen kulut muutamien vuosien päästä. Lisäksi tietysti se harmi jos sen elämän tärkeimmän investoinnin eli talon lattiat eivät toimikaan odotetulla tavalla ja aiheuttavat mahdollisen remontointitarpeen juuri kun on päästy vihdoin kotiutumaan rakennusprojektin jäljiltä… Tai että kipsivalu onkin valettu ohjeiden vastaisesti liian ohueksi eli alle 30mm putken päälle, ja lopputuloksena on epätasaisesti lämpiävä lattia tai pahimmassa tapauksessa jopa vino lattia. 

Knauf:n valtuuttamat pumpparit ovat käyneet koulutuksen ja näin ollen valtuutetut suorittamaan lattiapumppauksia Knauf :n tuotteilla noudattaen Knauf :n työ / tuoteohjeita. JoKa-Remontit Oy noudattaakin tarkasti Knauf:n ohjeita kipsilattioiden pumppauksissa, näin sekä me yrittäjät itse että asiakkaamme voimme olla varmoja että tekemämme lattiat ovat sellaisia kuin pitääkin eli kestäviä, suoria (millintarkkaan), tasaisesti lämpiäviä ja valmiita päällystettäväksi. 

Kipsivalutarjouksemme sisältää aina valuun tarvittavat materiaalit, eli uivassa rakenteessa Knauf:n Reunanauhan sekä Knauf Aluspaperin. Betonirakenteen päälle pumpattaessa tarjouksemme sisältää Knauf FE-Primerin. Joissain betonikohteissa käytetään myös reunanauhaa, eli tapauskohtaisesti myös se sisältyy tarjoukseemme. 

Knauf Aluspaperi on pintakäsiteltyä paperia joka ei päästä kosteutta alapuolisiin rakenteisiin. Aluspaperi ei kuitenkaan ole höyrynsulku, eli sitä voidaan hyvin käyttää myös esim. hirsitaloissa. Aluspaperia käytetään uivissa rakenteissa pumpattaessa massa esimerkiksi eriste- tai levykerroksen päälle. Knauf Aluspaperi limitetään saumoistaan vähintään 8 cm ja kiinnitetään teippaamalla. Aluspaperin päälle pumpattaessa massakerroksen minimipaksuus on 30 mm.. Knauf Aluspaperirullan leveys on 1,25 m ja pituus 80 m.

Knauf Reunanauha on solumuovikaista, jota käytetään erottamaan pystyrakenteet ja muut rajoittuvat rakenneosat pumpattavasta lattiamassasta. Reunanauha asennetaan muovikaistale poispäin reunasta ja Knauf Aluspaperi tuodaan muovikaistan päälle. Reunakaista estää esimerkiksi puurunkoisissa väliseinissä mahdollisesti tapahtuvan liikkeen vaikutuksia pumpattuun massarakenteeseen. Knauf Reunanauhan vahvuus on 8 mm ja leveys 10 cm. Reunanauharullan pituus on 40 m. 

Olemme valitettavasti törmänneet myös tapauksiin että aluspaperi nostetaan reunoille korvaamaan reunanauha, joka ei siis ole Knauf :n ohjeistama tapa tehdä pohjatöitä. Reunanauhan osuus esim. ok-talon yläkerran kipsivalussa on muutamia kymmeniä euroja eli ei edes mitenkään huomattava säästö taloprojektin kokonaisuutta ajatellen! Reunanauhan käyttämättä jättäminen taas vaikuttaa esim. akustiikkaan eli kipsivalulattian askeläänieristävyys huonontuu ja elämisen äänet kopinoineen kuuluvat muihin kerroksiin. Myös puurakenteissa taloissa puun eläminen saattaa aiheuttaa lattian halkeamisen jos lattiaa ei ole kunnolla erotettu seinärakenteista reunanauhojen avulla. 

Kipsivalulattia on helppo ja nopea tapa tehdä valmista lattiapintaa, kipsin monet muut edut (lämmönjohtokyky, hengittävyys, allergiaystävällisyys, palamattomuus) tulevat esille vasta talon valmistuttua.

Muistathan aina varmistua siitä että pohjatyöt tehdään Knauf:n ohjeistusten mukaan, Knauf:n tuotteilla. Näin saat kaikki kipsin hyvät ominaisuudet varmasti käyttöösi ja lattia toimii kuten pitääkin! 

Lisätietoa pohjatöistä saat ilmaisesta oppaastamme tai soittamalla Kipsiluuriin 040-8220822.

 

Takaisin blogin pääsivulle »

Avainsanat

Pohjatyöt Arvonlisäverotus Verotus Kotitalousvähennys Kipsivalu Kipsipumppaus Kipsivalutarjous Kipsilattia Kuivuminen Hiominen

Arkisto

FATAL QUERY:SELECT DISTINCT MONTH(A.start_time) AS month, YEAR(A.start_time) AS year, count(A.cgblog_id) AS count FROM cms_module_cgblog A WHERE A.status = 'published' GROUP BY YEAR(A.start_time), MONTH(A.start_time) ORDER BY A.start_time DESC
Expression #1 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kipsival_www.A.start_time' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by